Twee woningen onder één dak: dat is een kangoeroewoning. Andere namen zijn buidelwoning, gekoppelde woning of meergeneratiewoning. De woningen zijn gescheiden door een tussendeur, die afsluitbaar is. U woont dus zelfstandig en toch kunt u makkelijk bij elkaar op bezoek gaan. Of samen eten. Een kangoeroewoning is een bijzondere manier van samenwonen.
Huren van de gemeente of woningcorporatie
In steeds meer gemeenten kunt u een kangoeroewoning huren. Soms via de gemeente zelf, soms via een woningcorporatie. De prijzen lopen erg uiteen en hangen af van de grootte van de woning. De huurovereenkomsten zijn meestal aan elkaar gekoppeld en u moet aantonen dat er sprake is van een zorgrelatie. Als een van de huurders verhuist, of overlijdt, kan dit gevolgen hebben voor de andere huurder. Lees uw huurcontract hier goed op na.
Financiële gevolgen
Let op als u een uitkering ontvangt. Het wonen in een kangoeroewoning kan nadelig uitpakken omdat de uitkering lager wordt. De uitkeringsinstantie kan u hier meer over vertellen. Heeft u een Wmo-indicatie? Ook die kan veranderen. Veel gemeenten geven geen huishoudelijke hulp als u een gezonde volwassen huisgenoot heeft. Let vooral op als u hetzelfde huisnummer heeft. Voor de belastingdienst bent u dan fiscale partners. Dit kan betekenen dat u, of uw mantelzorger, geen of minder toeslagen ontvangt. Informeer hiernaar bij de belastingdienst.
Maak goede afspraken
Voorkom problemen en maak goede afspraken met elkaar, want u woont natuurlijk wel onder één dak. En ook als u familie bent, of hele goede vrienden, irritaties kunnen snel ontstaan. Elke avond samen eten is voor de één heel gezellig, maar voor de ander te veel van het goede. U kunt afspraken maken over wat u gezamenlijk doet, en wat niet. Zo voorkomt u misverstanden.
Bron: Ikwoonleefzorg.nl