.jpg)
Je evenwicht bewaren is een hele kunst. Als je te ver naar voren of naar achteren leunt val je om. Om in balans te blijven doe je soms een stap opzij of naar voren. Al je kracht en energie heb je nodig om overeind te blijven. Toch gebeurt het soms dat je uit balans raakt.
Ballen in de lucht
Als mantelzorger hou je verschillende ballen in de lucht: de zorg voor de ander en het onderhouden van relaties met familie en kinderen en je netwerk aan kennissen en vrienden. Je hebt het gevoel dat je heen en weer wordt geslingerd. Keuzes, keuzes en nog eens keuzes. En je hebt altijd het gevoel dat je iemand tekort doet. Doordat je zoveel ‘moet’, voel je een druk die steeds meer toeneemt. Door de stress die je daarvan krijgt, vergroot de kans op lichamelijke en/of geestelijke klachten. Zorgzaam zijn houdt in dat je de ander op 1 zet en jezelf op 2. Je zet je eigen behoeften aan de kant om aandacht te besteden aan de behoeften van de ander. Zorgen hoeft niet te betekenen dat je jezelf helemaal wegcijfert. Zoek de Balans!
Luister naar je lichaam
Balanceren kun je leren. Door te luisteren naar de signalen die je lichaam geeft. Het vraagt om goed te zorgen voor vier dingen: je hoofd, je hart, je lichaam en je ziel. Je hoofd staat voor denken en je geweten en heeft behoefte aan verbinding. Je hart staat voor gevoel en heeft behoefte aan contact en voldoening. Je lichaam staat voor doen en overleven en heeft behoefte aan veiligheid en rust. Je ziel heeft behoefte aan zingeving en wil graag van betekenis zijn. Door het mantelzorgen vergeet je weleens één van je eigen behoeften en verlangens. Wanneer kies jij voor jezelf en voor jouw behoeften? Vergeet niet dat je pas goed voor een ander kunt zorgen, als je goed voor jezelf zorgt.
Jan: Eigen dingen doen
Jan is een wijze en energieke man. Hij staat nog vol in het leven. Hij maakt wandelingen met zijn kinderen, stapt op de fiets voor een tochtje of gaat naar een lezing, de biljartclub of een andere activiteit. Ook gaat hij op vakantie. En… hij zorgt al meer dan 20 jaar voor zijn vrouw. Tijdens onze ontmoeting vertelde hij me dat hij dat hij het mantelzorgen niet zo lang had kunnen volhouden, als hij niet zijn eigen dingen blijft doen. Dat geeft hem energie en kracht en hij bewaart plezier in het leven. Zorgen voor anderen is zorgen voor jezelf!
Agnes Lagerweij is al jarenlang mantelzorger. Eerst zorgde ze voor haar vader, nu voor haar moeder. Ook is zij gespreksleider bij een Mantelzorgtrefpunt. Agnes heeft zelf ervaren dat het mantelzorgleven niet altijd meevalt. Daarom schreef ze ‘De MantelzorgWijzer, een boek vol adviezen om je weg te vinden als mantelzorger.
Bron: Mantelzorgelijk.nl