Herken je dit? Je bent mantelzorger, zit tot over je nek in de zorgen, komt nauwelijks aan je eigen dingen toe, wil soms hulp aan familie of vrienden vragen maar voelt je bezwaard, schuldig of weet simpelweg niet hoe. Vaak doe je het tegen heug en meug zelf maar weer… Dat schiet natuurlijk echt niet op. Daarom delen we vandaag een paar fijne tips voor je!

Tips om hulp te vragen:

  • Bekijk wat iemand leuk vindt of waar die persoon goed in is. Weet je dat een familielid bijvoorbeeld liever kookt dan met administratie bezig is ? Vraag dan of hij of zij je helpt met het bereiden van maaltijden voor je dierbare. De kans dat hij of zij ja zegt is op die manier vele malen groter.
  • Probeer niet steeds dezelfde persoon te vragen, ook al weet je dat de persoon nooit nee tegen je durft te zeggen.
  • Kies het juiste moment uit, om je vraag te stellen. Timing is namelijk best belangrijk. Een persoon die moe is of vol stress zit, zal je waarschijnlijk niet snel helpen. Wacht dus op een beter moment.
  • Maak een lijst van dingen die volgens jou moeten gebeuren. Deze lijst kan bijvoorbeeld klusjes bevatten waar je zelf niets mee kunt. Denk aan tuinwerkzaamheden, reparatiewerkzaamheden, het maken van een rekening van bewindvoering of andere administratieve klusjes. Laat verschillende mensen je lijstje lezen en je zult zien dat zij – als je ze een keuze laat – je vanzelf aanbieden om te helpen met de klus waar ze ervaring mee hebben of goed in zijn.
  • Wees voorbereid op het feit dat mensen zullen weigeren. Het kan natuurlijk altijd gebeuren en je zult waarschijnlijk teleurgesteld zijn maar wordt er niet boos om. Je zou toch ook niet willen dat iemand je alleen maar helpt om die reden? Neem het vooral niet persoonlijk. Het is de klus en niet jouw persoon waar nee tegen gezegd wordt. Misschien zegt hij of zij een andere keer wel weer ja…
  • Als iemand aarzelt om je te helpen, dram dan vooral niet door. Zeg dan bijvoorbeeld: ‘Waarom denk je er niet over na?’ De kans dat je dan een ja krijgt, zal veel groter zijn.
  • Zwak je hulpvraag nooit af. Bijvoorbeeld: “Het is maar een gedachte en ik wil je niet tot last zijn maar zou jij bij vader wil blijven zodat ik eventueel naar een lotgenoten-middag kan?” Zo lijkt het of de middag niet heel belangrijk voor je is, terwijl je toch graag zou willen gaan. Wees gewoon duidelijk in je vraagstelling en gebruik liever de ik-vorm: “Ik wil naar een lotgenoten-middag, kan jij bij vader blijven?”

Bron: Mantelzorgelijk.nl