Op hoge leeftijd neemt de kans op een ziekenhuisopname helaas toe. U hebt dit meestal niet in eigen hand. Gelukkig kunt u er wél iets aan doen om na een ziekenhuisopname weer zo snel mogelijk zelfstandig in uw eigen woning te wonen. Voor Alleszelf.nl zet ik de belangrijkste tips op een rij die u hierbij kunt gebruiken.

Naar huis na ziekenhuisopname
Het is niet altijd te vermijden: u moet een keer naar het ziekenhuis. U wilt daarna waarschijnlijk het liefst zo snel mogelijk weer zelfstandig thuis wonen. Daarvoor zijn onderstaande tips bedoeld. Deze zijn gebaseerd op mijn jarenlange ervaring in de ziekenhuiszorg voor kwetsbare ouderen en bureauonderzoek. De tips zijn algemeen, terwijl elke persoon en situatie anders zijn. Daarom moet u zelf nagaan of u ze wilt toepassen. En uiteraard moet u altijd het doktersvoorschrift volgen; deze tips zijn daarvoor geen vervanging. Kent u nog andere tips, hebt u meer ervaringen? Deel ze onder dit artikel.

Tip 1: vraag na wat u wel en niet mag doen thuis
Laat u door de verpleegkundige goed informeren over de zaken die u thuis wel en niet mag doen. U kunt daarbij denken aan:

  • lopen;
  • traplopen;
  • tillen;
  • lichamelijke verzorging;
  • huishoudelijke taken.

Tip 2: vraag na wat u medisch kunt verwachten

Vraag de arts:

  • welke verschijnselen bij een normaal herstel horen;
  • welke complicaties u kunt verwachten;
  • hoe u daar dan mee om dient te gaan.

Tip 3: ken uw hulptroepen thuis
Als u via de vorige tips weet wat u lichamelijk, geestelijk en medisch kunt verwachten, dan weet u ook waar u eventueel hulp bij nodig zult hebben. Vervolgens is het belangrijk om na te gaan op welke hulp u thuis kunt rekenen van bijvoorbeeld uw partner, vrienden, buren en kennissen. Het helpt als u voor uzelf een lijstje maakt met namen van alle mensen die u wellicht kunnen helpen. En dat u hen gaat of laat vragen welke hulp zij kunnen bieden. Als u dit weet, dan weet u ook welke hulp nog ontbreekt.

Tip 4: regel aanvullende hulp thuis
Na de vorige tip weet u welke hulp u wél nodig hebt, maar waar nog geen oplossing voor is. Hiervoor heeft elk ziekenhuis zogenaamde ‘transferverpleegkundigen’ of een afdeling ‘zorgbemiddeling’. Met hen kunt u bespreken welke aanvullende steun u in de thuissituatie nodig heeft. Ook kunnen zij deze ‘nazorg’ voor u regelen.

Tip 5: weet welke medicijnen u moet gaan gebruiken
Vraag aan uw arts of verpleegkundige welke medicijnen u moet gebruiken.

Tip 6: zorg dat uw huisarts is geïnformeerd
Het is belangrijk dat uw huisarts geïnformeerd is over uw ontslag, verandering van medicatie of benodigde nazorg. Op die manier kan hij/zij u goed en snel helpen als er (onverwacht) nazorg door hem/haar nodig is. Vraag uw ziekenhuisarts of verpleegkundige of dit geregeld is. Als dat nog niet zo is, spreek af en bewaak dat zij dat wel voor u verzorgen.

Tip 7: schrijf alles op
Voor alle tips geldt: noteer de belangrijkste zaken en/of zorg ervoor dat een naaste van u deze informatie ook krijgt. Op die manier kunt u later alles nog eens nalezen en beter onthouden.

Tip 8: voldoende eten
Het is belangrijk om voldoende te eten en te drinken als u uit het ziekenhuis komt. Voor ouderen geldt een advies van 2,5 liter vocht per dag. Gebruik zo nodig wat vaker op de dag een kleine maaltijd.

Tip 9: voldoende en veilig bewegen
Het is belangrijk dat u voldoende beweegt. Voor ouderen geldt het advies om minimaal vijf tot zeven keer per week een half uur te bewegen. Natuurlijk volgt u hierbij op de eerste plaats de adviezen van uw arts of fysiotherapeut. Veilig schoeisel (geen gladde zolen, dichte hiel en goed passend) helpt u bij het lopen en voorkomt vallen. Kijk ook hier voor Alleszelf-beweegtips, die u ook kunt gebruiken als u beperkingen heeft.

Tip 10: dag- en nachtritme aanhouden
Het is belangrijk om zoveel mogelijk een dag- en nachtritme aan te houden. Met name als u ziek bent bestaat de neiging om overdag in slaap te vallen, met als gevolg dat u ’s nachts niet slaapt. Dit vergroot de kans op acute verwardheid.

Bron: Alleszelf.nl